Mehanska stikala zdaj najdemo skoraj povsod in so postala izbira tako igralcev kot ljudi, ki veliko tipkajo. Mehanska stikala so nekoliko stara tehnologija, saj so se razvila v osemdesetih letih, zdaj pa se na trgu v zadnjih letih pojavljajo nadgrajene različice. Ena izmed teh izboljšav so optična mehanska stikala, ki za zagon uporabljajo svetlobo namesto mehanske povezave.

Kaj so mehanična stikala?

Tipkovnice uporabljajo dve glavni tehnologiji. Najprej so “navadne” gumijaste tipkovnice, ki za odpornost in registracijo pritiska na tipke uporabljajo gumo. Druga so mehanske tipkovnice, ki uporabljajo posamezna stikala in kovinske vzmeti. Mehanske tipke zlahka prepoznamo po močnejših povratnih informacijah pri točki aktiviranja in slišnimi kliki, to pa je odvisno od vrste stikal, ki se uporabljajo na tipkovnici. Mehanska stikala med tipkanjem in igranjem zagotavljajo lažji in bolj udoben občutek in zato veljajo za vrhunsko izbiro. Mehanske tipkovnice so veliko bolj trpežne in prenesejo dolgoletno uporabo.

V čem se razlikujejo optična stikala?

Kot smo omenili smo v zadnjih letih priča porastu mehanskih stikal v vseh segmentih in pojavljajo se novi tipi, med katerimi so najnovejša optična+mehanska stikala. Še vedno imajo mehanske komponente, ki se premikajo, kot običajno mehansko stikalo. Če pritisnete na pokrovček za tipko, se steblo premakne znotraj gredi in vzmet potisne stikalo nazaj v prvotni položaj, po tistem, ko spustimo tipko.

Razlika je v načinu sprejema in prenosa vnosa. Optično stikalo registrira vaš vnos, ko steblo blokira svetlobo, namesto ko kovinska konica tipke vzpostavi stik z notranjim delom.

Prednosti optičnih+mehanskih stikal

Pri odstranjevanju kovinskih stikov je več pozitivnih učinkov. Odpravljena je možnost poslabšanja materiala zaradi oksidacije in obrabe kovinskih kontaktnih točk. Zaradi tega optična+mehanska stikala prenesejo več pritiskov kot običajne mehanske tipkovnice.

Drugi je hitrejši odziv za nekaj milisekund, saj ne rabimo čakati na odboj tipke. V navadnem mehanskem stikalu je kovinska točka v stiku z notranjo pločevino in čeprav se stik uporabniku zdi instanten, se lahko v resnici pred registracijo stika med sabo večkrat odbijejo.

Nazadnje zasnova optičnih + mehanskih stikal odpravi potrebo po spajkalnih stikalih na PCB in odpravi potencialno točko okvare.

Stikala imajo horizontalno infrardečo streljanje svetlobnega snopa po vsej notranjosti gredi stikala. Steblo stikala blokira svetlobni žarek, ko pa pritisnete tipko, potisnite steblo navzdol, kar omogoča, da se svetloba poveže skozi gred in sproži ukaz.

Stikala delujejo na 1,5 mm – to je v nasprotju z 2,0-2,2 mm sprožitvijo večine standardnih mehanskih stikal – in A4tech je povedal, da se stikalo ponastavi hitreje kot večina. Podjetje trdi, da se lahko stikalo “odzove” celo v hitrosti 0,2 ms.

Trdi tudi, da lahko njihova programska oprema Key Response PK prikaže to hitrost. Glede take trditve: Najprej je treba biti previden pri preizkusu, ki daje prednost subjektu, ki je ustvaril tako testni postopek kot programsko opremo za testiranje. Drugič: ta test in programsko opremo smo videli že v akciji, in čeprav je to zagotovo odličen način, da pokažemo zmogljivosti stikal na prostorih sejmov, zadeva nikakor ni znanstvena.

Test je sestavljen iz majhnega koščka plastike, približno velikosti in oblike presledka, na katerem sta dve tipkovnici – ena Bloody tipkovnica s stikali in druga neznani model z navadnimi mehanskimi stikali. Za izvedbo testa demonstrator pritisne na plastično palico in s tem pritisne tipko na vsaki od obeh tipkovnic in programska oprema prikaže podatke o sprožitvi.

Osebno smo opazili, da plastična palica pritiska na navadno tipko na tipkovnici Bloody in na večjo tipko na tipkovnici brez imena. Učinkovitost teh dveh različnih tipk, tudi če sta na isti tipkovnici uporabljali isto stikalo, bo vedno nekoliko drugačna. Seveda je tu še dejstvo, da sta bili zagonski točki obeh stikal zagotovo različni – ne pozabite, Stikalo se aktivira vsaj 0,5 mm prej kot običajno mehansko stikalo, tako da boste vedno, če pritisnete na njih ob istem času, dobili različne podatke.

To ne pomeni, da nam A4tech prodaja mačka v žaklju. Preprosto se zdijo trditve A4tech preveč veličastne in ne ravno znanstvene, toda koncept, zasnova in izvedba Stikal se zdijo odlični – samo ne tako vrhunski, kot bi jih rad prikazal A4tech.